top of page
  • Writer's pictureIana Avramova

ЛИЧНОСТНА И БИЗНЕС ТРАНСФОРМАЦИЯ

Ключът към устойчивост във времена на криза


Безусловната ключова дума в настоящата динамична световна ситуация определено е „бизнес трансформация" - и по този начин ние не обозначаваме само цифрови подобрения и трансформирането на дейността на бизнеса онлайн, а говорим за промяна в ценностите, мисленето и възприятието на бизнеса. Оттук насетне в основата на всеки бизнес ще стои устойчивостта – човешка, ценностна, екологична. И единствено чрез поставяне на първо място на хората и техните индивидуални нужди ще може да се помогне за адаптацията и трансформацията към новия свят, който ще градим след отминаването на кризата с Covid-19.

Но какво точно означава това и как може да бъде приложено? Какво е бизнес трансформация?

Традиционно, бизнес трансформацията е свързана с идентифициране на техники или процеси, които не се обслужват до максималния им капацитет и с алтернативни решения, които могат да бъдат приложени за дигитализиране или оптимизиране на ресурсите, технологиите и процесите, за да спечелят допълнително пазарен дял, да увеличат приходите и удовлетвореността на клиентите или да намалят неефективните разходи.

Тази стратегия гарантира, че в организацията се прилагат абсолютните най-добри процеси и системи, за да се постигнат измерими подобрения в ефикасността, ефективността и, разбира се, удовлетворяване на акционерите.



Но за да се стигне до бизнес трансформация, е нужно да се започне от личностна трансформация т.е. напасване и адаптиране към новата социо-икономическа ситуация, която ни очаква след приключване на Covid-19 кризата.

Глобалният, нов вирус, който ни задържа по домовете повече от месец, вече влияе и преориентира отношенията ни с правителството, с външния свят, дори един с друг. Някои промени, които се очаква да видим през следващите месеци или години, могат да ни накарат да се чувстваме несигурни и неспокойни. Ще останат ли затворени държавите? Ще остане ли докосването табу? Какво ще стане с ресторантите? А какво ще стане с нас самите? Какво може да очакваме?


Но кризисните моменти предлагат също и възможности: по-усъвършенствано и гъвкаво използване на технологиите, по-малко поляризация, съживяване на живота на открито и другите прости удоволствия от живота. Никой не знае точно какво ще дойде, но за да сме подготвени за всички непознатите начини, по които обществото - правителството, здравеопазването, икономиката, нашият начин на живот и други - ще се променят, най-важното е ние да сме отделили време и да сме се подготвени за това, което ще дойде - каквото и да е то.

Цялостната ситуация ни предоставя уникалната възможност веднъж в живота си да забавим темпото, да се замислим за това, което наистина е важно за нас и какви промени искаме да видим в себе си и в обществото като цяло. Това изисква нови подходи за лична и професионална трансформация. Тези емоционални, физически, социални и икономически промени са нашият шанс да си върнем част от истинската сила и контрол върху много аспекти от нашия живот и да излезем по-силни от ситуацията.

Това може да стане като се фокусираме навътре, за да се срещнем със сегашното си Аз и да разберем какво наистина ни вълнува. Какви са нашите лични ценности, но наистина автентичните наши ценности, не тези, които сме усвоили от външния свят, за да бъдем готини, харесвани и приети. Нужно е време, тъй като от ранна детска възраст, особено в Западните общества, ние сме обусловени и сме приели норми, привички и ценности, които не резонират непременно с нашето истинско Аз. Отнема време да се опознаем, да разберем какво наистина ни кара да тиктакаме и по какъв начин това може да бъде проявено в личен и професионален аспект. Не е лесно, но не е невъзможно, стига да имаме желание да отделим време и да поработим за едно изпълнено с повече удовлетворение бъдеще, без значение от социо-икономическата ситуация, която ни заобикаля.


Когато сме наясно със себе си и кои сме; когато сме разбрали как да черпим сили от собствените си ценности, да се научим да приемаме несигурността и да сме в покой в свят, който не спира да се движи, следващата стъпка, която може да предприемем, за да сме готови за едно ново, макар и неясно бъдеще, е да се фокусираме навън - към качествата и уменията, които бихме могли да развиваме и тренираме, и които ще ни донесат устойчивост и адаптивност. Не говорим за специфични за определена работа качества, а по-скоро за умения, които може да вземем с нас без значение къде, как и какво работим. Да се научим да се ориентираме по-добре в света чрез системно и критично мислене, да правим промяна чрез емпатия, креативност, целеполагане, разказване на истории и да обединим всичко това под шапката на трансформационното лидерство - лидерство на бъдещето.

С други думи, на всички ни е ясно, че предстоят несигурни и не леки промени - в емоционален, социален, икономически, политически и глобален аспект. Все неща, върху които ние нямаме пряк контрол. Но ситуацията и забавянето на живота ни дава уникална възможност да се подготвим за това, което ще дойде, след като светът се завърне обратно към стария-нов живот. Това, което можем да контролираме, е нашата готовност и устойчивост за това, което ни предстои. За тези, които сме готови да приемем предизвикателството - започваме отвътре-навън и се наслаждаваме на процеса, който ни носи удовлетворение, усещане за сигурност и контрол. Все прекрасни неща във времена на криза. Да започваме!

41 views

Recent Posts

See All

Collaboration

I do not believe in competition. I do believe in leverage and cooperation. Only by joining efforts with like-minded people, a long-lasting positive change can be achieved. In the end, not all Clients will choose me, or I will be able to serve them all. My philosophy is to join efforts with those whose mission is to bring positive change to the people and society. By sharing knowledge, information, and know-how, we all can grow and become stronger and better in what we do.

Фабрика 360 лого transparent_edited.png
SOCIAL INNOVATORS BULGARIA-5_edited.png
monety-logo_edited.png
SOCIAL INNOVATORS BULGARIA-4_edited.png
SOCIAL INNOVATORS BULGARIA-2.png

All content copyright ©2022 by Learn-To-Inspire 

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Etsy
bottom of page