top of page
  • Writer's pictureIana Avramova

МЪДРОСТТА НА ВОДОПРОВОДЧИКА (по темата за успеха)

Нямам пряка родствена връзка с никой водопроводчик. Разсъждавала съм върху начина им на работа – те не идват да ми ремонтират тръбите, търсейки как да сменят инсталацията в центъра на София, за да може да се подобри налягането при мен… Те търсят най-лесният, прост и достъпен начин за постигане на успех. В това има огромна доза креативност, лишена от сложност.


Толкова е хубаво, когато животът е прост, вместо непрестанно да го правя сложен. Защо и успехът да не може да бъде за мен „на една ръка разстояние“?


Проблемът с успеха е, че често се свързва с чувството за достойнство и полезност. Той надхвърля материалните ни постижения и материалните ни притежания, въпреки че има пряка зависимост. Няма как да се чувстваме полезни и достойни ако не сме материално реализирани, НО обратното също е вярно. Но е рядкост и това да сме само материално обезпечени и на базата на това да се усещаме успели.


В личен план, да се ​​чувстваме достойни и полезни е от съществено значение, защото това усилва усещането ни за лична стойност, което пък ни кара да вярваме, че можем да имаме положителното въздействие върху другите и света. Тогава се чувстваме реализирани, вярваме в своите способности, таланти и потенциал и сме по-склонни да преследваме целите си с решителност и устойчивост. Но дали това ще ни направи по-успешни?


Една безкрайна въртележка…


Тук идва на помощ и мъдростта на водопроводчика, защото нещата от живота са по-прости, отколкото винаги си мислим, че ТРЯБВА да бъдат.


Сменяйки крана в кухнята, той би ми казал, че е „успял да реши моят проблем“ – което реално е така, но и не е така. Важното е, че той ВЯРВА, че е успял като е решил това, за което е дошъл. На езика по пътя към успеха, това може да се преведе така: „…докато външни фактори като постижения, признание и богатство могат да допринесат за нечие възприятие за успех, в крайна сметка това се намира в състоянието на ума на индивида…“


Състоянието на ума на индивида… с други думи успехът е субективен и варира от човек на човек. Това, което представлява успех за един човек, може да няма същото значение за друг. Това е дълбоко лична концепция, повлияна от лични ценности, културни норми и индивидуални обстоятелства.


Какво усещане за дълбоко облекчение. Еха! Успехът си е само мой и само ваш и само АЗ/ВИЕ може да решим, че сме успешни, когато знаем отговора на въпроса „Какво е за мен успехът?“


Моят отговор е: „Успехът е чувство на удовлетворение и полезност, когато съм въвлечена в процеса на креативно решаване на предизвикателства и подпомагане на хората около мен, за подобряване на живота като цяло, без да пристъпвам личните си граници и без да пренебрегвам личните си ценностите.“


Погледнат от тази личностна гледна точка, успехът, е нещо много близко, постижимо и не толкова тежкарско. Това, което открих за себе си е, че е нужно да се фокусирам върху наслаждаването на процеса, на пътя, на комуникацията, без да се тормозя с крайната цел!



В крайна сметка успехът е сложно взаимодействие на външни постижения и вътрешно удовлетворение. Обхваща чувство за достойнство, полезност, щастие и удовлетворение, което идва от живеенето на целенасочен живот, съобразен с ценностите и стремежите на всеки човек.


От сърце пожелавам на всеки да открие отговора на въпроса „ Какво е за мен успехът?“ сам или с помощта на консултант, коуч, или приятел.

34 views

Recent Posts

See All

Collaboration

I do not believe in competition. I do believe in leverage and cooperation. Only by joining efforts with like-minded people, a long-lasting positive change can be achieved. In the end, not all Clients will choose me, or I will be able to serve them all. My philosophy is to join efforts with those whose mission is to bring positive change to the people and society. By sharing knowledge, information, and know-how, we all can grow and become stronger and better in what we do.

Фабрика 360 лого transparent_edited.png
SOCIAL INNOVATORS BULGARIA-5_edited.png
monety-logo_edited.png
SOCIAL INNOVATORS BULGARIA-4_edited.png
SOCIAL INNOVATORS BULGARIA-2.png

All content copyright ©2022 by Learn-To-Inspire 

  • LinkedIn
  • Facebook
  • Etsy
bottom of page