top of page
  • Writer's pictureIana Avramova

ЛИЧНОСТНА И БИЗНЕС ТРАНСФОРМАЦИЯ

Ключът към устойчивост във времена на криза


Безусловната ключова дума в настоящата динамична световна ситуация определено е „бизнес трансформация" - и по този начин ние не обозначаваме само цифрови подобрения и трансформирането на дейността на бизнеса онлайн, а говорим за промяна в ценностите, мисленето и възприятието на бизнеса. Оттук насетне в основата на всеки бизнес ще стои устойчивостта – човешка, ценностна, екологична. И единствено чрез поставяне на първо място на хората и техните индивидуални нужди ще може да се помогне за адаптацията и трансформацията към новия свят, който ще градим след отминаването на кризата с Covid-19.

Но какво точно означава това и как може да бъде приложено? Какво е бизнес трансформация?

Традиционно, бизнес трансформацията е свързана с идентифициране на техники или процеси, които не се обслужват до максималния им капацитет и с алтернативни решения, които могат да бъдат приложени за дигитализиране или оптимизиране на ресурсите, технологиите и процесите, за да спечелят допълнително пазарен дял, да увеличат приходите и удовлетвореността на клиентите или да намалят неефективните разходи.

Тази стратегия гарантира, че в организацията се прилагат абсолютните най-добри процеси и системи, за да се постигнат измерими подобрения в ефикасността, ефективността и, разбира се, удовлетворяване на акционерите.



Но за да се стигне до бизнес трансформация, е нужно да се започне от личностна трансформация т.е. напасване и адаптиране към новата социо-икономическа ситуация, която ни очаква след приключване на Covid-19 кризата.

Глобалният, нов вирус, който ни задържа по домовете повече от месец, вече влияе и преориентира отношенията ни с правителството, с външния свят, дори един с друг. Някои промени, които се очаква да видим през следващите месеци или години, могат да ни накарат да се чувстваме несигурни и неспокойни. Ще останат ли затворени държавите? Ще остане ли докосването табу? Какво ще стане с ресторантите? А какво ще стане с нас самите? Какво може да очакваме?


Но кризисните моменти предлагат също и възможности: по-усъвършенствано и гъвкаво използване на технологиите, по-малко поляризация, съживяване на живота на открито и другите прости удоволствия от живота. Никой не знае точно какво ще дойде, но за да сме подготвени за всички непознатите начини, по които обществото - правителството, здравеопазването, икономиката, нашият начин на живот и други - ще се променят, най-важното е ние да сме отделили време и да сме се подготвени за това, което ще дойде - каквото и да е то.

Цялостната ситуация ни предоставя уникалната възможност веднъж в живота си да забавим темпото, да се замислим за това, което наистина е важно за нас и какви промени искаме да видим в себе си и в обществото като цяло. Това изисква нови подходи за лична и професионална трансформация. Тези емоционални, физически, социални и икономически промени са нашият шанс да си върнем част от истинската сила и контрол върху много аспекти от нашия живот и да излезем по-силни от ситуацията.

Това може да стане като се фокусираме навътре, за да се срещнем със сегашното си Аз и да разберем какво наистина ни вълнува. Какви са нашите лични ценности, но наистина автентичните наши ценности, не тези, които сме усвоили от външния свят, за да бъдем готини, харесвани и приети. Нужно е време, тъй като от ранна детска възраст, особено в Западните общества, ние сме обусловени и сме приели норми, привички и ценности, които не резонират непременно с нашето истинско Аз. Отнема време да се опознаем, да разберем какво наистина ни кара да тиктакаме и по какъв начин това може да бъде проявено в личен и професионален аспект. Не е лесно, но не е невъзможно, стига да имаме желание да отделим време и да поработим за едно изпълнено с повече удовлетворение бъдеще, без значение от социо-икономическата ситуация, която ни заобикаля.


Когато сме наясно със себе си и кои сме; когато сме разбрали как да черпим сили от собствените си ценности, да се научим да приемаме несигурността и да сме в покой в свят, който не спира да се движи, следващата стъпка, която може да предприемем, за да сме готови за едно ново, макар и неясно бъдеще, е да се фокусираме навън - към качествата и уменията, които бихме могли да развиваме и тренираме, и които ще ни донесат устойчивост и адаптивност. Не говорим за специфични за определена работа качества, а по-скоро за умения, които може да вземем с нас без значение къде, как и какво работим. Да се научим да се ориентираме по-добре в света чрез системно и критично мислене, да правим промяна чрез емпатия, креативност, целеполагане, разказване на истории и да обединим всичко това под шапката на трансформационното лидерство - лидерство на бъдещето.

С други думи, на всички ни е ясно, че предстоят несигурни и не леки промени - в емоционален, социален, икономически, политически и глобален аспект. Все неща, върху които ние нямаме пряк контрол. Но ситуацията и забавянето на живота ни дава уникална възможност да се подготвим за това, което ще дойде, след като светът се завърне обратно към стария-нов живот. Това, което можем да контролираме, е нашата готовност и устойчивост за това, което ни предстои. За тези, които сме готови да приемем предизвикателството - започваме отвътре-навън и се наслаждаваме на процеса, който ни носи удовлетворение, усещане за сигурност и контрол. Все прекрасни неща във времена на криза. Да започваме!

38 views

Recent Posts

See All
bottom of page